Lipoproteiny są kompleksami koloidalnymi, które ułatwiają transport trójglicerydów i cholesterolu w organizmie. Zbudowane są z trójglicerydów, cholesterolu, fosfolipidów i specjalistycznych białek (apolipoprotein). Lipoproteiny różnią się miedzy sobą gęstością, która zależy od stosunku lipidów do białek w ich cząsteczkach. Wyróżnia się 4 typy lipoprotein (poniżej uszeregowane rosnąco od najniższej gęstości):
Pomimo tego podstawowego podziału poszczególne typy lipoprotein zawierają całe spektrum kompleksów różniących się wielkością oraz proporcjami lipidów i białek. Jedną z różnic jest zawartość apolipoprotein, tj. specjalistycznych białek, które ułatwiają wiązanie i przenoszenie lipidów pomiędzy komórkami a przestrzenią międzykomórkową. Apolipoproteiny są również zróżnicowane pomiędzy sobą budową cząsteczki, składem aminokwasów, czy też rolą w powstawaniu miażdżycy. Zostały podzielone na pięć głównych klas (A, B, C, D, E) i wiele podklas.
Przedstawiony podział lipoprotein jest umowny i ułatwia zrozumienie procesów powstawania zaburzeń lipidowych i miażdżycy.
Tabela przedstawia charakterystykę frakcji lipoprotein.
Chylomikrony | VLDL | LDL | HDL | |
Gęstość (g/ml) | <0,95 | 0,95-1,019 | 1,019-1,062 | 1,063-1,25 |
Średnica (nM) | 75-1200 | 30-80 | 18-25 | 5-12 |
Zawartość TG (%) | 80-95 | 55-80 | 5-15 | 5-0 |
Zawartość C (%) | 2-7 | 5-15 | 40-50 | 15-25 |
Apolipoproteiny (rodzaj) | apoB-48, apoB-100, apoC | apoB-100, apoC | apoB-100 | apoAI, apoAII, apoC |
Apolipoproteiny (%) | 1-2 | 8-12 | 20-25 | 45-55 |
© 2013-2014 Echolesterol.pl. All rights reserved | Kontakt / Reklama | Uwaga! Niniejsza strona ma charakter informacyjny. Zostały dołożone wszelkie starania, aby artykuły tutaj zawarte były rzetelne i sprawdzone, jednak informacje z tej strony nie mogą być podstawą diagnozy ani leczenia. W przypadku podejrzenia choroby, skontaktuj się z lekarzem!
Prasa australijska (The Australian, 21-22 luty, 2015) donosi, że :
Draft dietary guidelines issued by the US Office of Disease Prevention and Health Promotion have removed a warning that people should limit the amount of cholesterol they eat. …
Czyli :
“Wstępne zalecenia wydane przez Amerykańskie Biuro d.s Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia usunęło ostrzeżenie, że ludzie powinni ograniczyć ilość cholesterolu jaki spożywają”.
A w oryginalnym brzemieniu, dla niedowiarków
http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf
wygląda to tak :
Cholesterol. Previously, the Dietary Guidelines for Americans recommended that cholesterol intake be limited to no more than 300 mg/day. The 2015 DGAC will not bring forward this recommendation because available evidence shows no appreciable relationship between consumption of dietary cholesterol and serum cholesterol, [….]Cholesterol is not a nutrient of concern for overconsumption.
A po polsku jest to tak :
Cholesterol. Poprzednio, “Wytyczne Dietetyczne dla Amerykanów”, zalecały, żeby spożycie cholesterolu nie było wyższe niż 300mg/dzień. Wytyczne w roku 2015 tego zalecenia już nie wprowadzają, ponieważ istniejące dowody naukowe NIE wskazują na istotny związek pomiędzy spożyciem cholesterolu w diecie i poziomem cholesterolu we krwi. Cholesterol nie jest substancją odżywczą, która stanowiłaby zagrożenie z powodu jej nadmiernego spożycia.
NARESZCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CHOLESTEROL W DIECIE NIE STANOWI ZAGROŻENIA !!!!!
Ciekawe kiedy, otumanione towarzystwo lekarzy i dietetyków polskich to w końcu zrozumie i przestanie ludziom mówić jaki to boczek jest niezdrowy, a jajka to już w ogóle…! bo… cholesterol !!
Ciekawe ile lat trzeba będzie czekać, aż ta informacja zawita po polskie „strzechy” uczelni medycznych.
Ile ludzi, przez następne lata będzie „uważać na cholesterol w diecie”, bo tak powiedział lekarz lub dietetyk !
Można powiedzieć, tak… FOBIA CHOLESTEROLOWA będzie w Polsce trwać jeszcze wiele lat, zanim beton w wielu głowach się nie skruszy pomimo tego, że … ci, którzy tą fobię stworzyli (Amerykanie) sami już od tego odchodzą. Ciekawe ile to doktoratów czy habilitacji trzeba będzie wywalić na śmietnik, gdzie tematem była „walka” z cholesterolem w diecie człowieka !!!
Wiedziałem, że stanie się to jeszcze za mojego życia
Ciekawe kiedy polska prasa zacznie o tym pisać ????
Co za wspaniały był dzisiaj dzień !!!!